Am fost săptămâna aceasta într-unul dintre cele mai mari centre comerciale de la noi pentru că aveam câteva interviuri stabilite acolo. Şi pentru că, în showbizul mioritic, se întâmplă deseori ca invitatul să ajunga înaintea celor care le-au invitat,dar şi pentru a evita momentul penibil, am decis să beau o cafea înainte. Cum nu sunt un mare cafegiu, am intrat în prima cafenea care mi-a ieşit în cale.

Ştiam bine că  aici cafeaua nu e cea mai bună, ştiam că e scumpă şi că e servită în pahare de carton. Până aici nimic nou. Ceea ce m-a surprins a fost să văd toţi angajaţii îmbrăcaţi în roşu. Automat m-am gândit că e un eveniment special. Mă uit în jur şi văd ghirlande, am crezut că se pregăteşte ziua cuiva, mă uit mai atent şi observ crengile de brad. Atunci am auzit şi colindele din fundal.

Nu am nimic împotriva promovării sărbătorilor de iarnă, dar parcă e puţin ciudat ciudat să începi să o faci în prima parte a lui noiembrie când afară sunt 15 grade şi arde soarele de poţi să faci plajă, semn al schimbărilor climatice? Cafeneaua m-a făcut să-mi amintesc ce nu-mi place la perioada care urmează: colinde în exces, mii de jucării care cântă, milioane de luminiţe, pocnitori şi, nu în ultimul rând, brazi frumosi care sunt sacrificaţi pentru câteva zile de sărbătoare.

Toate acestea sunt o dovadă a risipei de energie şi resurse pentru un scop cu o durată foarte scurtă. Câte din jucăriile şi acdourile primite anul acesta le vom mai folosi şi la anul sau peste doi ani? Câte nu am putea face cu energia folosită pentru iluminarea şi decorarea în exces a oraşelor noastre ?  Mi-ar plăcea tare mult ca ecologiştii de la noi să promoveze cât mai mult distribuirea brazilor în ghiveci sau, de ce nu, chiar înfiinţarea unor centre de închiriere a brazilor pentru Crăciun. Aşa sute de mii de brazi nu vor fi folosiţi doar câteva zile şi apoi aruncaţi pe marginea străzii. Astfel am avea şi bradul natural mult dorit şi un miros frumos în casa şi nici nu distrugem pădurile şi aşa decimate.  Ce poate fi mai plăcut decât să îţi petreci sărbătorile alături de ceva viu? Sarbatori fericite şi cu mai puţină risipă doresc! Chiar dacă este, după cum spuneam, cam devreme. 🙂

( editorial publicat in “24 ore targumuresene)


Leave a Comment

Your email address will not be published.

*